(Портрет М. В. Ломоносов ~ К. И. Рудаков, 1945 г) Следващият

...
(Портрет М. В. Ломоносов ~ К. И. Рудаков, 1945 г) Следващият
Коментари Харесай

Вдъхновението е девица, която винаги може да бъде изнасилвана ~ Михаил ЛОМОНОСОВ

(Портрет М. В. Ломоносов ~ К. И. Рудаков, 1945 г)

Следващият път, преди да изречете фразата „ Нямам време! “ спомнете си първо за него. За относително късия си живот от 53 години, с неукротимата си жадност за познания и открития  дава на света и науката толкоз, че е мъчно да се осъзнае по какъв начин е допустимо всичко това да е реализирано единствено от един човек. Първото, което впечатлява е многостранността на ползите му - химия, физика, навигация, корабоплаване, астрономия, история, лингвистика. Освен че написа оди, сатири и нещастия, основава първата съветска граматика и първото съветско управление за изразителност, като по този метод слага началото на научното проучване на съветския език. Въвежда голям брой научни термини, доста от които използваме и ние: атмосфера, микроскоп, минус, полюс, селитра, формула, небосвод, диаметър, радиус, съразмерност, барометър, еклиптика, метеорология, оптика, външна страна, ефир и още доста.
Предлага вълновата доктрина на светлината; развива нови схващания за молекулярния градеж на веществата и за природата на топлината, която асоциира с движението; открива, че след химическата реакция остава вещество с маса, равна на първичната.
Работи в региона на рудното дело, геологията, металургията. Смята, че природата се развива непрестанно и показва органичния генезис на почвата, торфа, въглищата, нефта и кехлибара.
Конструира метеорологични, навигационни и оптични уреди-телескопи. Пръв открива съществуването на атмосфера на планетата Венера.
Първи получава живак в твърдо положение. При проучване на химични феномени за първи път употребява способи на физиката и математиката, с което слага основите на физикохимията. Изучава цветовете, преоткрива производството на доста типове стъкло за мозайка.
Прави първообраз на вертолет.
Дава своя принос и в региона на географията - слага основите на теорията за дрейфа на континентите и теоретично предсказва съществуването на Антарктида.
Бори се против мракобесието на висшето духовенство.
По негова самодейност е учреден Московския държавен университет. Става първият учен по химия в Петербургската академия на науките, професор е в Шведската академия на науките, почетен член на Болонската академия на науките.
Роден е в село Денисовка, което по-късно бива преименувано на село Ломоносово. Няма сфера на науката, до която неуморният му и ученолюбив разум да не се е докоснал. След всичките си достижения в развиването на научната мисъл и свързването на теорията с практиката, след всичките си открития и разработки, на смъртния си одър съжалява, че не е имал време да направи повече: “Виждам, че ще би трябвало да умра и умерено и равнодушно виждам на гибелта. Съжалявам единствено, че не можах да свърша всичко, което започнах в интерес на Отечеството, за развиването на науката и за славата на Академията и в този момент в края на живота ми би трябвало да кажа, че всички мои потребни планове ще изчезнат дружно с мен…. ”.

Ето и част от най-популярните му мисли, съдържащи житейската му философия:

Мързеливият човек в нечестния му покой е подобен с неподвижната блатна вода, която, с изключение на воня и презрени гадини, нищо не прави.

Ласкателят има мед на езика, а отрова в сърцето.

Не е кой знае какво да се означават грешките; само че да се даде нещо по-добро – ето кое подхожда на достойния човек.

Лесно е да бъдеш мъдрец, научавайки наизуст единствено три думи: “Бог по този начин сътвори ” и повтаряйки ги в отговор вместо всички останали аргументи.

Творецът е дал на човешкия жанр две книги. В едната е посочил Своето великолепие, а в другата – Своята воля. Първата е забележимият свят, който Той е сътворил, с цел да може индивидът, гледайки величието, хубостта и хармонията на делата Му, да признае Неговото всемогъщество. Втората е книгата на Светите Писания. В нея е изложено Божието желание за нашето спасение…

Математиката би трябвало да се обича най-малко поради това, че подрежда мислите.

Един опит ме слага нагоре, от колкото хиляда отзиви, родени единствено във въображението.

Тези, които пишат несигурно или неумишлено демонстрират своето незнание, или преднамерено го крият. Човек неразбираемо написа за това, което неразбираемо си и показва.

Нищо не се случва без задоволително съображение.

Науката е ясно знание на истината, просвещение за разсъдъка, непорочно забавление на живота, хвалба на младостта, опора на старостта, строителка на градове, полкове, цитадела на триумфа в нещастието, в щастието – украшение, постоянно правилен и безотлъчен сателит.

Разумът благодарение на науката прониква в тайните на веществата, показвайки, къде е истината. Науката и опита – средства, които единствено са способни да събират материали за разсъдъка.

Неуморният труд преодолява трудностите.

Няма подобен профан, който не би могъл да зададе повече въпроси, в сравнение с може да отговори на тях знаещият човек.

Любовта е мощна, като гръмотевица, само че без гръм и най-силните и удари са приятни.

Всички промени в природата са такива, че колкото е взето от едно тяло, толкоз е добавено към друго. Така, в случай че количеството материя понижава на едно място, то се усилва на друго. Този повсеместен закон на природата важи за законите на придвижването. Така тяло, което задвижва други тела, в действителност дава на тези тела силата, която то губи. 

Изображения ~ dailyherofor.me, cultnord.ru

Източник: webstage.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР